Шато Карбоню
Шато Карбоню /Chateau Carbonnieux/ е винарна в Бордо, по-точно в Песак-Леонян (Pessac-Leognan) в Грав (Graves). Шато Карбоню има дълга история простираща се осем века назад във времето. От четири поколения е собственост на семейство Перин. Шато Карбоню е сред първите производители включени в класификацията на вина от Грав и е известно и с белите и с червените си вина. Има две класификации Грав за белите и червените си вина – Гран Кру Класе и Гран Вин де Грав от 1953. Тогава 14 шата от района на Грав получават титлата Кру Класе, като само шест от тях получавт този статус и за бяло и за червено вино.
Червените вина са класически Бордо бленд – Каберне Совиньон, Мерло и Каберне Фран. Пти Вердо участва само в купажа за Гран Вин де Грав. Бялото вино е бленд от Совиньон Блан и Семийон. Петдесет хектара са засадени с черни сортове - Каберне Совиньон (60%), Мерло (30%), Каберне Фран (7%) и Пти Вердо (3%). Четиридесет и два хектара са отделени за бели сортове – Совиньон блан (65%) и Семийон (35%). Гроздобера от всички парцели е само ръчен, често на няколко минавания. Белите вина отлежават във френски дъбови бурета с обем от 225 литра или 400 литра за около десет месеца, а червените отлежават около 18 месеца отново във френски дъб. На годишна база се подменят една четвърт от буретата за бяло вино, както и една трета от тези за червено вино.