За мен

За мен - Александър СкорчевДобре дошли на моя сайт. Казвам се Александър Скорчев и съм собственик и създател на сайта WineSelection.bg.  В този сайт ще откриете моята селекция от вино, а също така и тематични дегустации, които може да създадат атмосфера на ваше фирмено парти, тийм билдинг или събиране с приятели. 

Виното, което съм селектирал в голямата си част е проекция на един от любимите ми вино райони от Франция – Бордо. Разбира се има и няколко попадения от България и Италия, но ако очаквате стандартния онлайн магазин за вино се опасявам, че ще се разочаровате. Не се стремя да предложа от пиле мляко, а залагам на топ качество, топ реколти и топ производители. 

В следващите редове ще се представя накратко, за да знаете до каква степен може да ми имате доверие. Или не.:)

Смятам, че съм достигнал експертно ниво с над 20 години опит във вино индустрията на най-различни позиции – сомелиер, главен сомелиер, вино търговец, вносител, консултант. Като сомелиер успях да работя с големи световни имена като Мишел Ру и Гордън Рамзи. Разбира се не пропуснах да се явя на изпити и да защитя Court of Master Sommeliers сертификати. В момента съм сомелиер в Зорница Фемили Естейт (всъщност съм тук от самото начало през 2016-та) и освен преките ми отговорности като сомелиер имам и няколко свързани с виното, което правим тук - най-вече експертизата ми е в посока блендовете и цялостната визия на вината. За тези години успяхме да станем част от Relais&Chateau, влязохме в полезрението на Бакхус и Дивино в категориите за винена листа, напитки и ресторантски дебют. За моя радост успяхме и да впечатлим Wine Spectator - шест години ни отличаваха с една чашка за отлична винена листа, а за 2023 получихме още по-високото тяхно отличие - две чашки за изключителна вино селекция.

Освен практическата част има и силно академична, която винаги ме е вълнувала и на която също съм посветил много години. От 2015 година съм лицензиран преподавател за най-голямата и най-влиятелна академия за вино и спиртни напитки в света – WSET. Година по-късно с двама колеги от академията и близки приятели  (Димитър Николов и Едуард Куриян) стартирахме българска вино академия (WSAB), която е лицензиран представител на WSET за България. Вече седма година провеждаме WSET курсове и се надяваме, че сме помогнали поне малко на тези, които се престрашиха и бяха обучавани от нас.

В заключение ще кажа, че се надявам моята селекция да ви допадне, а също и че съм на разположение както за организиране и провеждане на дегустации, така и за консултации.